2022-05-12 11:30:17• hírek • Szatmár.ro

Meghirdette nyári táborait és tanfolyamait a Borókagyökér Egyesület

Számos alkotótábornak, tanfolyamnak és izgalmas eseménynek lesz helyszíne júliusban a szatmárnémeti Borókagyökér Egyesület és a Lépésház.

Az egyesület idei első nyári tábora a Lépés-Színház – színjátszó tábor lesz, július 4–9. között, ahová VI-VIII. osztályos diákok jelentkezését várja a táborvezető, Frumen Gergő, a Harag György Társulat színművésze. A táborba olyan szatmári és Szatmár környéki fiatalok jelentkezését várják, akiket érdekel a színjátszás és a színház, illetve szeretnének részt venni egy intenzív, közös alkotómunkában.
A résztvevők száma korlátozott.

Amint szombaton (július 9-én) a színjátszók hazamentek, egy nappal később máris érkeznek az újabb táborozók, a július 10–16. között zajló 8 és 13 év közötti gyerekek számára megrendezésre kerülő alkotótáborba, mely a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal támogatásával valósul majd meg.


A tábor folyamán többféle kézműves mesterség alapjaival ismerkedhetnek majd meg a gyerekek, így a tábor végére már a fazekasság, bőrművesség, fafaragás, bútorfestés, gyöngyfűzés, szövés, nemezelés, kosárfonás sem lesz idegen számukra, sőt esténként néptánc- és népdalalkalmakra kerül sor a Kása házaspár vezetésével. Lesznek a táborban továbbá gasztronómiai foglalkozások is, így kenyérsütés és kovászos uborka rakás is. Sőt, a Lépésház udvarán található gyógynövényekkel is megismerkedhetnek a táborozók.

A tábor során kiemelt helyet kap majd a fafaragás, megkezdődik egy székelykapu kifaragása, ebben pedig azok a nagyobb és tapasztaltabb fiatalok is besegíthetnek a fafaragóknak, akik a korábbi táborokban már tapasztalatot szereztek. Természetesen mindezt a kisebbek is testközelből figyelhetik majd.

A tábor célja, hogy a résztvevők megismerkedhessenek az elődeinktől örökölt kultúrával, viszont nem célja az, hogy a résztvevőkből egyetlen hét alatt mesterembereket faragjanak, sokkal inkább az, hogy mindannyian belekóstoljanak egy-egy mesterségbe, hogy ha kedvet kapnak, akkor a jövőben bátran és célirányosan foglalkozhassanak azzal.

Az alkotó gyerektábort július 24–30. között egy alkotó ifjúsági tábor követi majd, ahová nagyobb és tapasztaltabb fiatalokat várnak, viszont az sem kizáró tényező, ha valaki kezdőként vág bele az alkotásba. Ebben a táborban is a fent említett foglalkozásokat gyakorolhatják majd a résztvevők, viszont itt mindenki „szakosodni” fog, tehát főként azzal foglalkozhat majd, amiről úgy érzi már egészen jól boldogul vele.

A július 24–30. között megrendezésre kerülő ifjúsági alkotótáborral párhuzamosan több kézműves tanfolyam is zajlik majd a Lépésházban, első sorban felnőttek számára.

Így Bagoly Zoltán, Keresztes Zoltán, Réthi Zoltán és Tordai Zoltán neves fafaragók közreműködésével szervezik meg a felnőtteknek szóló fafaragó tanfolyamot, ahol a különböző betűtípusok faragásával ismerkedhetnek meg a résztvevők, amit különböző faragásoknál felhasználhatnak.

Ugyancsak ebben a periódusban kerül sor egy hatnapos kosárfonó tanfolyamra is haladók számára, Takács Judit vezetéséve. Akik viszont még kezdő szinten vannak, de eljönnének erre az eseményre, azok részt vehetnek a Borókagyökér Egyesület minden szerdán sorra kerülő kosárfonó műhelyein, így akár július végi haladó tanfolyamra is fel tudnak addig készülni.

A fafaragó- és a kosárfonó tanfolyamokat a Hagyományok Háza támogatja.

A hét egy másik tanfolyama a Makoldi Gizó által irányított batiktábor lesz, ahol óriási meseképeket fognak készíteni a résztvevők, amelyek a Családi Hétvégén is bemutatásra kerülnek. Illetve szintén ezen a héten lesz egy nemeztábor is a Borókagyökér Egyesület munkatársainak vezetésével.

Ami a táborok és a tanfolyamok tarifáit illeti, mindegyik ára 550 lej, viszont akik befizetik legalább egy héttel korábban, 50 lejes kedvezményben részesülnek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: